Minkä tyylisiä ravintoloita Suomesta löytyy?

Ravintolassa syöminen on suosittua nykyisin. Vielä muutama vuosikymmen sitten ravintolassa käyntiä pidettiin arjen luksuksena, mitä se toki vielä tänäkin päivänä on. Ravintolassa käymisen kulttuuri on kuitenkin muuttunut paljon vuosien saatossa. Vielä 1980- tai 1990-luvuilla ravintolassa käytiin harvemmin ja silloin syötiin jotain hieman arvokkaampaa, kuten esimerkiksi pihviä. Ravintoloita oli myös hieman harvemmassa, esimerkiksi monien hotellien yhteydessä oli suosittu ja tasokas ravintola, jonne mentiin esimerkiksi kerran kuukaudessa tai parin kuukauden välein.

Nykyisin ravintolassa käynti on kuitenkin arkipäiväistynyt. Nykyihminen on varsin kiireinen ja siksipä monellakaan ei ole aina aikaa alkaa miettiä ruuanlaittoa. Ravintolassa käymisestä on siis tullut arkipäivää ja siinä missä ravintolasta haettiin ennen enemmänkin elämyksiä, haetaan sieltä nykyisin paljon vain käytännöllisyyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että ravintolassa pitää pystyä pistäytymään nopeasti ja että saa vatsansa täyteen suhteellisen edulliseen hintaan. Monet ravintolat tarjoavat myös edullista lounasta, jolloin listaruokia saattaa saada ravintolasta noin kymmenen euron hintaan. Näitä lounastarjouksia käyttävät esimerkiksi monet toimistojen työntekijät, sillä useat toimistot sijaitsevat kaupunkien keskustassa, jossa on myös paljon ravintoloita.

Millainen sitten on hyvä ravintolan menu eli ruokalista? Onko järkevää laittaa listalle mahdollisimman paljon eri vaihtoehtoja? Entä jos ravintolalla on jokin teema, onko sen hyvä näkyä myös listan annoksissa? Jos olet innokas ravintolassa kävijä tai kiinnostuit ravintoloista muuten vain, niin lue tästä artikkelista eteenpäin. Kerromme, millaisia suosittuja teemoja ravintoloissa on ja miten ne näkyvät ravintoloiden ruokalistoilla. Kerromme myös millainen on hyvä ravintolan ruokalista, niin lounas- kuin illallistarpeisiin.

Suosittuja teemoja ravintolassa

On hyvä että ravintoloissa on erilaisia teemoja. Kukaan ei varmasti tykkää syödä aina samassa paikassa, samanlaisessa miljöössä. Toki on varmasti niitäkin, jotka ovat löytäneet oman suosikkipaikkansa ja haluavat syödä siellä aina, kun lähtevät ravintolaan. Suomessa kestosuosikkeja ovat kuitenkin tex-mex ravintolat, sekä italialaistyyppiset ravintolat. Suomalaiset ovat tunnetusti kovia syömään pizzaa, joten perinteiset pizzeriat nousevat aina esiin kun tutkitaan suosituimpia ravintoloita. Monet perinteisemmät ravintolat ovat myös ottaneet pizzoja omille listoilleen, jolloin voidaan palvella mahdollisimman laajaa asiakaskuntaa.

Tex-mex ruokaa tarjoavia ravintoloita löytyy siis myös todella paljon, koska suomalaiset tykkäävät meksikolaistyylisestä ruuasta. Monille tortillat, tacot ja salsakastike ovat arkipäivää, myös kotona valmistetussa ruuassa. Suomeen on syntynyt monia ketjuja, jotka tarjoavat tämän tyylistä ruokaa. Ehkä ruuan sopiva mausteisuus sopii suomalaisille, jotka ovat yleensä tottuneet melko miedosti maustettuun ruokaan. Tex-mex tuo sopivaa tulisuutta harmaan arjen keskelle.

Kuten jo mainittiin, niin myös monet italialaista ruokaa tarjoavat ravintolat ovat valtavan suosittuja Suomessa. Pizzasta tykkäävät lähes kaikki mutta myös monet pastaruuat ovat suosittuja asiakkaiden keskuudessa. Esimerkiksi pasta carbonara tai pasta bolognese löytyvät monien ravintoloiden listalta, vaikkei ravintola olisi erityisesti profiloitunut italialaisena ravintolana.

Monet etniset ravintolat ovat myös lisääntyneet katukuvassa viime vuosien aikana. Kaupungille on ilmestynyt kiinalaisia ravintoloita jo kauan aikaa sitten, ja lisäksi nykyisin on nähty esimerkiksi vietnamilaisia, thaimaalaisia tai intialaisia ravintoloita. Niiden tarjoamat, hieman eksoottiset, ruokalajit tuntuvat kiehtovan suomalaisia. Ehkä vielä muutama vuosikymmen sitten nämä ravintolat eivät olisi menestyneet, sillä aika ei tuolloin vielä ollut otollinen etniselle ruualle. Moni ajatteli, että ne ovat ulkomaiden hömpötyksiä ja että perunalla ja lihalla on aina pärjätty. Nykyisin ihmiset ovat kuitenkin paljon enemmän kokeilunhaluisia ruuan suhteen.

Myös sushi on tullut jäädäkseen suomalaiseen ravintolakulttuuriin. Tämä japanilainen herkku on monien suosikki ja sitä tarjoillaankin useissa ravintoloissa ympäri Suomea. Sushissa käytetään raakaa kalaa, jota on rullattu pienten riisillä täytettyjen kääreiden sisään. Tämä ruoka jakaa monien mielipiteet enemmän kuin jokin muu itämainen ruoka. Toiset tykkäävät tästä todella paljon ja toiset taas eivät voi sietää. Monet sushi-ravintolat ovat kuitenkin esimerkiksi lounasaikaan varsin täynnä, joten sushi on vahvasti mukana suomalaisten ravintolasuosikeissa.

Lounasaika ravintoloissa

Monissa ravintoloissa käydään vieläkin illallisella, jolloin halutaan yleensä syödä jokin hieman suurempia ja täyttävämpi annos. Monet ravintolat tarjoavat kuitenkin lounastarjouksia, joilla on tarkoitus houkutella kävijöitä myös päivällä, kun muuten olisi hiljaisempaa. Lounaalla ruokalista saattaa olla hieman supistetumpi kuin normaalisti vaikkapa ilta-aikaan. Tällä tavoitellaan sitä, että lounasruokailijat saisivat ruokansa mahdollisimman nopeasti. Jos ravintolan listalla on normaalisti vaikka 15 erilaista pääruokaa, voi lounaalla olla tarjolla vaikka vain 5 annosta. Tämä on kuitenkin otettu hyvin vastaan lounasruokailijoiden parissa, sillä yleensä ravintola on valikoinut listalle suosituimmat annokset, sekä hieman eri tyylisiä annoksia. Niistä löytyy jokaiselle jotakin ja asiakas saa ruokansa nopeasti, mikä lounasaikaan on erittäin tärkeää.