Millaisia eri tyyppisiä ravintoloita on olemassa?

Ravintoloita näkyy paljon katukuvassa. Sekä pienemmissä, että suuremmissa kaupungeissa löytyy useita eri tyylisiä ravintoloita, joissa jokainen voi käydä syömässä vatsansa täyteen. Ravintolan voi valita sen mukaan millaista ruokaa tekee milloinkin mieli. Samoin jotkut ravintolat voivat olla keskittyneitä esimerkiksi lounasasiakkaisiin. Osa paikoista toimii hieman kevyemmällä periaatteella ja siellä on tarjolla vaikkapa kahvia ja erilaisia leipiä ja leivonnaisia. Silloin ei ehkä puhuta pelkästään ravintolasta, vaan nimenä voi olla ennemminkin kahvila.

Ravintoloita voi myös varata juhla- ja kokouskäyttöön ja jotkut ravintolat toimivatkin vain tilausperiaatteella. Esimerkiksi yrityksen koulutuspäivänä voi olla kätevää varata jostain tilat kokousta varten ja käydä syömässä ravintolassa, joka yleensä löytyy samoista tiloista. Mikäli pidät ravintoloista, tai olet erityisesti kiinnostunut eri tyyppisistä ravintoloista ja niiden konsepteista, lue tästä artikkelista eteenpäin. Kerromme tarkemmin millaisia erilaisia ravintolatyyppejä on ja miten niissä toimitaan. Ota tästä siis parhaat vinkit haltuun!

Perinteinen ravintola

Jokainen varmasti tuntee perinteisen ravintolan toimintaperiaatteen. Tarjoilija saattaa asiakkaat pöytään ja tuo ruokalistan, josta sitten valitaan itselleen miellyttyävä annos ja tarjoilija ottaa tilauksen vastaan. Kannattaa myös kysellä tarjoilijalta suosituksia. Tilaamasi annos valmistetaan ravintolan keittiössä alusta loppuun, varsinkin kun kyseessä on tasokkaampi ravintola. Useat ravintolat toimivat juuri tällä periaatteella ja erityisesti ulkomailla tämä toimintamalli on voimissaan, tosin pöytiin ohjaamisen käytäntö hieman vaihtelee ja esimerkiksi Itä-Euroopassa on tavallista mennä suoraan istumaan.

Tässä on se hyvä puoli, että tällöin ei asiakkaana tarvitse huolehtia mistään. On helppoa vain mennä ravintolaan ja kaikki tehdään puolestasi. Perinteisessä ravintolassa voi siis keskittyä vain nauttimaan palvelusta ja hyvästä ruuasta ja tunnelmasta. Yleensä tällaisissa ravintoloissa on tarjolla isompia annoksia tai annoskokonaisuuksia, ravintolat esimerkiksi suunnittelevat valmiin menun alkuruoasta jälkiruokaan. Tarjolla voi olla esimerkiksi erilaisia pihvejä, kana-annoksia tai pastaa ja salaatteja. Ravintola yleensä keskittyy pääruokiin, koska tällaiseen ravintolaan tullaan silloin kun on kunnolla nälkä ja oletuksena on tarkoitus syödä jokin hieman suurempi annos tai menu. Ravintolassa myös vietetään yleensä hieman kauemmin aikaa kuin vaikkapa lounasravintolassa tai kahvilassa. Yleensä ruokailuun kuluu yhteensä esimerkiksi 1-2 tuntia, varsinkin jos ollaan liikkeellä vaikkapa ystäväporukan kanssa.

Lounasravintola

Lounasravintolat ovat yleistyneet viime vuosina voimakkaasti varsinkin suurissa kaupungeissa. Ne keskittyvät palvelemaan lounasasiakkaita keskellä päivää. Monesti tällaisia ravintoloita on muiden työpaikkojen läheisyydessä tai esimerkiksi ison toimistorakennuksen alakerrassa. Jos ravintola toimii pelkästään lounasaikaan, on mahdollsta ettei ravintolalla ole mitään erityistä ruokalistaa, mistä voisi tilata itselleen annoksen. On vain lounaslista, ja ruoka on tarjolla seisovassa pöydässä. Kun siis tulee syömään, voi heti ottaa itselleen annoksen ja syödä. Lounasaika on työpaikoilla usein melko lyhyt ja asiakkaat haluavat ruokansa mahdollisimman nopeasti, eikä ruoka-annosten valintaan haluta käyttää samalla tavalla aikaa. Tärkeämpää on saada ruokaa mahdollisimman monipuolisesti, niin että lounasaika riittää sen syömiseen.

Kahvila

Kahvilat toimivat hieman kevyemmällä periaatteella. Siellä voi tilata itselleen pientä purtavaa, ei useinkaan varsinaista pääruokaa. Tarjolla on yleensä leipiä, salaatteja, ja leivoksia. Monen suosikkeja ovat erityisesti makeat purtavat. Kahvilassa voikin pistäytyä vaikkapa iltaisin tai vaikka viikonloppuna päiväkahvilla. Jotkut kahvilat tarjoavat myös kevyttä lounasta esimerkiksi keiton ja leivän muodossa.

Tilaus- ja kokousravintola

Tilausravintolat yleensä toimivat niin, että ravintola ei ole avoinna ilman erityistä tilausta. Sinne ei siis voi mennä milloin vaan. Tilausravintola on aina varattava etukäteen isommalle porukalle ja usein myös ruokatilaukset on hyvä toimittaa asioiden sujuvoittamiseksi. Monien kokoustilojen yhteydessä toimii tilausravintola, ja ne ovatkin suosittuja paikkoja esimerkiksi juuri työpaikkojen koulutuspäivien tai virkistyspäivien yhteydessä.